Minden, amit a klímáról tudni kell

A tikkasztó nyári meleg ellen minden évben igyekszünk védekezni. Sokan előrelátóan már a forróság beköszönte előtt elindulnak klímát vásárolni, vagy elvégzik a meglévő berendezésen az éves karbantartási munkálatokat. De melyek azok a tényezők, amelyek betartása segítségünkre lehet a kiválasztás, valamint az üzemeltetés során? Alábbi bejegyzésünkben erre a kérdésre keressük a választ.

Mikor érdemes klímát vásárolni?

Általában a tél elmúltával már érdemes nekiállni a klíma beszerzésének. Az első nyári meleg beköszöntével ugyanis a vásárlók rendszerint megrohamozzák az üzleteket, ami a készletek gyors fogyását eredményezi. Ráadásul szakembert is könnyebb olyankor találni, amikor még nem indult el a légkondi szezon. Nyáron a szerelőknek kevés az idejük, így akár hetek is eltelhetnek, mire valakit sikerül felfogadnunk.

Igaz ez a karbantartási munkálatok elvégzésére is. Nagyon sokan nyár elején jönnek rá, hogy a hőség előtt jó lenne kitisztíttatni a berendezést,  ezért rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha mindezekre előre gondolunk.

Mire kell figyelni a vásárlás során?

Az utóbbi években elvékonyodtak a határok az évszakok között. A frissítő tavasz után szinte a semmiből szakadt ránk a hőség. Ráadásul a nyarak is egyre forróbbak lettek, ezért nagyon sokan úgy döntöttek, hogy a régóta tervezett klímavásárlást végre megvalósítják. A gond az, hogy napjaink széles termékkínálatából nehéz kiválasztani az otthonunk számára tökéletes légkondicionáló berendezést. Viszont számos olyan szempont létezik, amelyeket figyelembe véve, megkönnyíthetjük a helyzetünket.

Fontos például, hogy tisztában legyünk a klíma teljesítményével. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy az adott helyiségbe milyen típusú légkondi szükséges, mindenképpen kérjük ki a szakértők véleményét is. Ezzel elkerülhetjük azt a kellemetlenséget, hogy a megvásárolt klíma mégsem képes megfelelő módon lehűteni a levegőt.

Az energiabesorolás szintén megfontolandó tényező. Lehet, hogy egy jobb energiaosztályú légkondi drágább, de hosszútávon mindenképpen gazdaságosabb megoldást jelent. A spórolás tehát nem mindig kifizetendő.

Milyen szabályokat kell betartani a légkondi használata során?

Egyesek azért nem vásárolnak klímát, mert attól tartanak, hogy folyamatosan meghűléssel kellene küszködniük. Valóban, a légkondi okozhat megfázást, amennyiben nem megfelelő módon használjuk. A nagy hőségek alatt hajlamosak vagyunk alacsony fokra állítani a készüléket, ami nem feltétlenül tesz jót a szervezetünknek.

Miért lehet kellemetlen szagú a klímából kiáramló levegő?

Ennek elsődleges oka a karbantartás hiánya. Az elhanyagolt klíma melegágya lehet a különféle baktériumoknak és más kórokozóknak. A kellemetlen szagokért főként a hőcserélőn lecsapódó nedvességben megjelenő penészgombák felelősek. Éppen ezért, időről-időre a hőcserélő felületét is tisztítani kell. Ha a klíma nyáron, vagy esetleg egész évben üzemel, évente kétszer javasolt a tisztítás!

Ugyanakkor, érdemes szakemberre bízni ezt a feladatot, aki a lehető legnagyobb körültekintéssel tudja üzemképes állapotba hozni a berendezést. A tisztítás elmulasztása számos léguti megbetegedést okozhat, mivel a klíma által a helyiségbe fújt levegővel a kórokozók is terjednek. Szánjunk tehát időt és pénzt a karbantartásra, ami nem csak egészséges levegőt biztosít, de a légkondi élettartalmát is megnöveli!

A fűtésre is képes légkondik

Az inverteres klímák nem csak nyáron, de a fűtési szezon alatt is használhatók. Sokan a késő őszi, valamint a kora tavaszi időszakban használják ezeket, amikor nem szeretnének a hagyományos módszerekkel fűteni. Egy ilyen berendezés amellett, hogy ideálisan képes felmelegíteni a helyiség levegőjét, energiatakarékos, valamint gyors és egyszerű megoldást is jelent a hideg ellen.

Keressenek Bizalommal: Pós Tamás: 06309289510

Pós Ferenc: 06703214104

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük